5 Aralık 2009 Cumartesi

Özel orman kurmak isteyene ücretsiz arazi ve proje veriliyor

   Devlet ormancılığından millet ormancılığına geçişin başladığını açıklayan Sakarya Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız, köy tüzel kişiliklerine faizsiz kredi verildiğini belirterek, büyük ödeme kolaylıkları sağlandığına dikkat çekti.
  Çevre ve Orman Bakanlığı'nın özel orman oluşturmak isteyenlere ücretsiz proje ve kredi temin ettiğini açıklamasının ardından başvurular sürüyor. Bölge müdürlüğü alanı içinde en çok başvurunun ise İzmit ve Gebze'den yapıldığı belirtildi. Sakarya Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın özel orman oluşturmak isteyenlere proje ve kredi imkanı sağladığını söyledi. Ormanların gerek çevresel, gerekse ekonomik etkileri nedeniyle dünya için vazgeçilmez doğal kaynak olduğunu belirten Yıldız şunları söyledi: "Bu kaynağın, bütün insanlarımızın katkılarıyla yönetilmesi ve geliştirilmesi, ormanların sürdürülebilirliği ve güvenliği açısından oldukça önemlidir. Çevre ve Orman Bakanlığı, özel ağaçlandırma çalışmalarını artırmak için devlet ormancılığından millet ormancılığına geçişi temel felsefe olarak kabul etti. Bu yoldaki en büyük adımlardan biri de özel ağaçlandırmanın teşvik edilmesi olmuştur."



Yıldız, özel ağaçlandırmanın köy tüzel kişilikleri, belediyeler, tarımsal kalkınma kooperatifleri, dernekler, vakıflar, şirketler ve diğer gerçek ve tüzel kişiler tarafından çam, sedir, kayın, ceviz, kestane, antepfıstığı gibi odunsu orman ürünü veren bitki türleriyle yapılabileceğini kaydetti. Özel ağaçlandırma çalışmalarının hem çok önemli bir gelir kaynağı hem de tabii ormanların korunmasının en etkili yolu olduğunu ifade eden Yıldız, "Özel ağaçlandırma yapacaklara, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca ücretsiz saha tahsisi yapılıyor ve bu süre, dikilen türlerin idari müddetine göre belirleniyor. Ayrıca ormanlık alanlarda sahaya dikilen fidanların arasına yem bitkileri de ekilebilir." dedi.



Yeni düzenlemeye göre ağaçlandırma yapacak özel ve tüzel kişilere ücretsiz proje ve ayrıca kredi tahsisi yapıldığını vurgulayan Hasan Yıldız, köy tüzel kişilerine verilen kredilerin faizsiz olduğunu ve kredilerin geri ödenmesinde ise çok büyük kolaylıklar sağlandığını ifade etti. Başvuruların orman alanlarında ve sahipli arazilerde Çevre İl Müdürlüğü veya Orman Bölge Müdürlüğü'ne, talep edilen sahaya ait krokinin dilekçeye eklenerek yapılacağını belirten Yıldız, geniş bilgi edinmek isteyen şahıs ve kuruluşların gerekli bilgileri Orman Bölge Müdürlüğü'nden alabileceklerini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder